Vanaf 2025 zal de rijopleiding gaan veranderen en wordt de RIS 2.0 de standaard wijze van lesgeven. De huidige lesmethode kenmerkt zich door de visie van de instructeur over te dragen op de leerling, anders gezegd; de instructeur vertelt wat de leerling moet doen. Binnen de RIS 2.0 komt alles vanuit de leerling en zal jij als rijinstructeur een coachende rol aannemen om jouw leerling te ondersteunen.
Wij zijn als één van de eerste rijscholen RIS 2.0 gecertificeerd. Waarom dit het moment is om je te laten bijscholen? Onze RIS 2.0 docent John legt het je uit.
De RIS is een afkorting voor Rijopleiding In Stappen. Het is een modulair opleidingsysteem bestaande uit 4 modules en 46 scripts, waarbij je de leerling stapsgewijs en doelgericht opleidt. Wanneer de leerling alle stappen goed doorloopt en uitvoert op een automatisch niveau, is deze klaar om aan de verkeerstaak deel te nemen.
De RIS 1.0 bestaat al ruim 20 jaar. De RIS 2.0 bestaat sinds kort en is verfrissender en uitdagender voor de leerling. Waarbij in de RIS 1.0 het modulair lesgeven centraal stond, staat bij RIS 2.0 de leerling centraal. Voorheen gaven we les vanuit onze visie, wij laten wel even zien hoe het werkt maar in de nieuwe lesmethode verandert onze rol van instructeur naar coach. Anders gezegd vertellen wij als instructeur niet meer wat de leerling moet doen maar vanaf nu komt het grotendeels vanuit de leerling. Bij de start controleren we het aanvangsniveau en vanuit daar gaan we de leerling voeden met interactieve spelletjes. De RIS werkt met een instructieboekje zodat de leerling weet welke les hij of zij gaat krijgen.
De huidige manier van lesgeven sluit niet meer aan op de manier zoals er tegenwoordig op scholen les wordt gegeven. We gaan het vanuit het oogpunt van de leerling bekijken. Hierdoor ben je als rijinstructeur een stuk minder vermoeid waardoor je je beter kunt focussen op de verkeerstaak. Het probleem is dat we de leerling teveel aan de hand meenemen. We leiden de leerling op tot aan het examenmoment en dan laten we deze los. Tijdens het examen zien we dat de leerling onvoldoende rijervaring heeft waarbij we factoren als zenuwen als schuldige aanwijzen. Bij de RIS 2.0 heb je daar veel minder last van omdat de leerling zelfverzekerder is.
De rijprocedure is omgeschreven naar de RIS 2.0 en het CBR zal vanaf 2023 de toetsing hierop baseren. Als je als rijschool RIS 2.0 gecertificeerd bent betekent dat automatisch een hoger slagingspercentage met minder inspanning. Het niveau van de leerling wordt hoger waardoor je dus een betere leerling aflevert bij het CBR. Wanneer je leerling op RIS examen laat gaan, heb je als rijinstructeur invloed op de uitslag van het examen.
Voorheen had de leerling een afwachtende houding want de instructeur bepaalde wat er ging gebeuren. Het voordeel nu is dat de leerling wordt uitgedaagd om uit zijn schulp te komen en zelfstandiger de modules doorloopt. Dit verhoogt de eigenwaarde en het zelfvertrouwen waardoor het slagingspercentage gigantisch omhoog gaat.
De bijscholing duurt 6 dagen bestaande uit 4 dagen theoretische bijscholing en 2 dagen praktijk. Deze telt mee voor 4 dagdelen theorie. Tijdens het theoretische deel wordt de manier van lesgeven behandeld. Er komen essentiële principes en termen aan bod die voor de rijinstructeur nieuw zijn zoals Pareto en Scaffolding. Dag 5 en 6 zijn praktijkgericht zodat je een goede les kunt draaien op het RIS principe. Dag 7 is de dag waarop je examen hebt. Deze proberen we aansluitend op de RIS 6-daagse te plannen. Hierbij komt er een CBR examinator op locatie om je examen af te nemen.
Ben ja al RIS gecertificeerd dan kan je dit makkelijk omzetten naar de RIS 2.0. Hiervoor is een 2 daagse terugkomdag die meetelt voor 4 dagdelen theorie waarna je aansluitend praktijkbegeleiding kunt doen.
Net als jij willen we het beste voor de leerling en een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit binnen de branche. We zijn van mening dat we dit niet alleen kunnen en daarom zijn we geen voorstander om geheimzinnig te doen over nieuwe ontwikkelingen waarbij we alles voor onszelf houden. Door een RIS 2.0 training te faciliteren willen we rijinstructeurs in de omgeving van Arnhem, Ede, Doetinchem, Nijmegen de kans geven zich te laten bijscholen en daarmee vooruitlopen op de ontwikkelingen in de branche. Daarom hebben we een samenwerking met John Nieuwenhuijzen van NieuwTraffic. John is één van de 8 RIS 2.0 docenten in Nederland. Hij is CBR en IBKI gecertificeerd en heeft de nodige jaren ervaring. Naast de WRM geeft hij onder andere trainingen aan bedrijven als Scania. Meer weten over John? Check dan www.nieuwtraffic.nl.
De toekomst is dichterbij dan ooit. Zorg dat je er klaar voor bent!
Cursusdagen 2024: 24 mei, 31 mei, 7 juni, 14 juni, 21 juni en 28 juni 2024.
Examendatum: 1 of 2 juli 2024 (op locatie)
Cursuslocatie: Arnhem (gratis parkeren)
Let op: De kosten van de praktijkbegeleiding bij het CBR zit niet in de cursuskosten verwerkt. Wij vragen je praktijkbegeleiding aan voor 1 of 2 juli 2024. Je praktijkbegeleiding start vanaf de zelfde locatie als de cursus.